Column | Sanne van der List | 09-03-2020

Het nieuwe coronavirus veroorzaakt veel onrust en ophef in het land. Vooral in Noord-Brabant, de provincie waar ik geboren en getogen ben. Ik weet nog dat de NOS op 27 februari 2020 een extra nieuwsuitzending heeft uitgezonden, omdat er toen gezegd werd dat het niet de vraag was of het coronavirus naar Nederland kwam, maar wanneer. Natuurlijk was het een dag later raak. In Tilburg, mijn woonplaats, was minder dan 24 uur na de NOS-uitzending de eerste persoon gediagnostiseerd met corona.

In minder dan een week tijd is het aantal besmettingen in heel Nederland gestegen van 1 naar 265 in totaal. Tot nu toe zijn in Noord-Brabant de meeste besmettingen geteld. Het RIVM kwam met het advies naar buiten dat alle Brabanders die niesen, verkouden zijn, griepachtige verschijnselen of koorts hebben in quarantaine moeten gaan om zoveel mogelijk verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Nadat het RIVM dat advies had gegeven, zijn Brabanders in een keer allemaal “coronamensen”.  Mijn telefoon liep over van de hoeveelheid berichtjes, memes, grapjes en opmerkingen over Brabanders met het coronavirus. Overal waar ik nu kom en waar mensen weten dat ik uit Noord-Brabant kom, wordt er heel vaak naar mij geroepen “Jij komt uit Brabant dus je hebt vast Corona” of “Eigenlijk mag ik geen Brabanders meer knuffelen want dan kunnen wij besmet raken”. Om even de hele scheve vergelijking te maken met het racisme en de discriminatie naar moslims: “Jij bent een moslim dus je pleegt vast aanslagen voor IS.” Nadat je als Brabander deze opmerkingen heel vaak hebt gehoord, vind je het echt niet meer grappig. De mensen in de rest van Nederland lachen er maar mee. “Haha coronabrabanders. Allemaal in quarantaine zetten.” Ze hebben geen idee wat het met onze bevolkingsgroep doet. Bovendien zijn er nu 26 bekende gevallen van corona in Noord-Brabant. Deze mensen moeten logischerwijs in quarantaine. Laat de rest gewoon doen en laten wat ze willen.

Het coronavirus is een vervelend griepvirus. Het is logisch dat er veel onrust over ontstaat en dat mensen er allemaal een eigen mening over hebben. Maar het gaat nogal ver dat iedereen met maar lichte griepverschijnselen zichzelf in quarantaine moet zetten totdat het over is. De kans is ontzettend klein dat je daadwerkelijk het coronavirus hebt of krijgt. Het gaat ook nogal ver dat iedereen die een keer niest, een keer snottert en een keer hoest meteen naar huis wordt gestuurd van het werk of van school. Meer dan 10.000 leerlingen uit onze provincie moesten thuisblijven of zijn naar huis gestuurd omdat leerkrachten zichzelf preventief hebben ziekgemeld of omdat ze moesten hoesten of verkouden zijn. Mijn broertje, kerngezond, moest tijdens zijn eerste uur wat hoesten vanwege een vervelende kriebel in zijn keel. Hij en een vriend van hem zijn naar huis gestuurd. Thuis waren er nog wel een paar kuchjes, maar aan het einde van de middag was het alweer over. Het is niet gek dat mensen wat snotteren, hoesten of niesen tijdens deze tijd van het jaar. Altijd rondom de herfst en winter heerst er griep en verkoudheid. Niet elk geval is meteen corona. Natuurlijk is het lastig om een onderscheid te maken tussen coronapatiënten en mensen met griep. Het is makkelijk als overheid om te zeggen dat je met alle soorten griepverschijnselen of alle soorten kuchjes thuis moet blijven. Maar kom op overheid, bedenk eerst eens een goed plan om het virus tegen te gaan en maak ons als inwoners er niet de dupe van.

Ik zie het al helemaal gebeuren: straks wordt er bij wijze van spreken een muur om Noord-Brabant gebouwd en worden wij allemaal geïsoleerd van de buitenwereld omdat er enkele coronapatiënten zijn. Waar moeten de mensen naartoe die buiten Brabant op school zitten, werken of stagelopen? Hoe kun je je vrienden, familie, vriend of vriendin zien die buiten Noord-Brabant wonen? De overheid mag maar eens met een goed plan komen om dit aan te pakken.

Grote delen van de wereld zijn al compleet ontregeld door allerlei isolatiemaatregelen. Het is niet dat ik het niet snap dat deze maatregelen er zijn. Maar gewone griep wordt ook verspreid en is ook gevaarlijk voor ouderen, zwakkeren en jongere kinderen. Bij gewone griep kun je ook als complicatie een longontsteking krijgen en de eerder genoemde doelgroepen overlijden daar ook aan. Griep wordt net zo verspreid als het coronavirus, maar daar wordt nooit zoveel media-aandacht aan gegeven.

Het is een grote mediabom aan informatie. Er is teveel berichtgeving en mensen worden bang gemaakt. Zo bang, dat alle desinfectiemiddelen en antibacteriële hand-gel en handzeep overal is uitverkocht. “Antibacteriële hand-gel doodt virussen”, wordt er dan geroepen. Een virus leeft niet. Antibacteriële gel doodt alleen de bacteriën en niet een virus dat je bij je draagt.

Om even straight-to-the-point te komen: het coronavirus is een probleem, maar mensen in quarantaine zetten die niet ziek zijn en mensen te discrimineren omdat ze ineens in een ‘risicogebied’ wonen, gaat te ver. Of de schuld bij de Nederlanders ligt? Dat denk ik niet. Betere informatie en een minder grote mediabom zijn een van de grote oorzaken dat iedereen ontzettend hysterisch wordt. Ik blijf in ieder geval niet thuis omdat dat mij wordt opgedrongen. En even ter verduidelijking: Nee, ik heb geen corona omdat ik uit Brabant kom. We mogen onszelf normale zorgen maken. Natuurlijk is het handig om extra op te letten, maar laten we wel op zijn minst normaal met elkaar omgaan. En vergeet niet: dit is Nederland, geen China of Italië. Hier hebben de mensen over het algemeen een goede weerstand en hier is het qua zorg en hygiëne beter geregeld.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *