Bron: Pixabay, engin_akyurt-3656355

Koffiedrinken gaat anno 2023 veranderen op de werkvloer. Momenteel wordt er veel koffie gedronken uit plastic bekertjes. Er geldt sinds 3 juli 2021 een verbod op plastic wegwerpbekers en daardoor verdwijnen deze welbekende bekertjes langzaam van kantoor. Wat betekent dit voor de koffie op de werkvloer?

Sanne van der List | 13-12-2021

Het is de bedoeling dat in 2023 alle verboden plastic wegwerpartikelen verdwenen zijn. Daaronder vallen dus ook plastic koffiebekers op kantoor. Dat koffiedrinken en de beleving van koffie op kantoor daardoor gaat veranderen staat vast. Koffiedrinken moet in ieder geval veel duurzamer. Het plastic bekertje wordt namelijk niet voor niets in de ban gedaan.

Plastic soep

Het Europees Parlement meldt dat er op dit moment meer dan 150 miljoen ton plastic ronddrijft in de oceanen en dat daar ieder jaar ongeveer 4,8 tot 12,7 miljoen ton bij komt. Van de 150 miljoen ton plastic is 49% afkomstig van wegwerpplastic. Deze hoeveelheid plastic in zee is schadelijk voor de levensomgeving van zeedieren en zorgt voor vervuilde stranden door het aangespoelde plastic. Ook is de plastic schadelijk voor ons als mensen omdat wij via de voedselketen blootgesteld worden aan de chemicaliën van plastic of zelfs plastic binnenkrijgen.

Onder de hoeveelheid wegwerpplastic in de plastic soep vallen onder anderen plastic borden,  plastic bestek en ook plastic koffiebekers. Plastic koffiebekers zijn volgens Mariet ter Veld (J.J. Darboven) ook papieren of kartonnen bekers met een plastic coating aan de binnenkant.

Om dit probleem direct goed aan te pakken stelde de EU daarom een verbod in op plastic wegwerpartikelen. Niet op alle plastic wegwerpartikelen komt een algeheel verbod. Sommige producten zoals herbruikbare drinkbekers of verpakkingen van tabaksproducten met filter krijgen verplicht een markering. Daarop staat dat er kunststof in het product zit, dat het in een aparte afvalbak hoort en dat zwerfafval schadelijk is voor het milieu.

Alternatieven

Er zijn voldoende mogelijkheden voor alternatieven voor de verboden wegwerpproducten. Alternatieven voor op kantoor zijn bijvoorbeeld koffiemokken of kartonnen bekers. Ieder alternatief heeft zijn voor- en nadelen. Mokken of porseleinen koffiekopjes moeten in de vaatwasser of worden afgewassen en papieren bekers kunnen op dit moment nog niet zomaar in de koffiezetapparaten waar plastic bekers uit komen. Daar voegt Ter Veld aan toe dat papieren bekers zonder plastic coating de kans hebben op lekkages en dat daardoor niet iedere papieren beker zomaar geschikt is.

“Op dit moment zijn er bij ons bedrijf niet veel klanten die een koffieapparaat hebben waar ook plastic koffiebekers uit komen. De meeste klanten hebben eigen papieren bekers of mokken om eronder te zetten. Vaak zijn het bijvoorbeeld scholen die nog voor apparaten met plastic bekers kiezen omdat dat makkelijk is”, aldus Ter Veld.

Bij J.J. Darboven heeft het moederbedrijf inmiddels wel volledig papieren bekers ontwikkeld die ook daadwerkelijk werken. Het nadeel is wel dat deze bekers nog niet getest zijn op automaten. Daardoor is het ook niet zeker of dit voor bijvoorbeeld scholen een goede oplossing is.
 
Op kantoor zijn er nu al diverse bekers waaruit je koffie kunt drinken. In 2023 zullen er ook nog voldoende mogelijkheden zijn, maar dat ziet er dan wel anders uit. Als het aan Ter Veld ligt is de beste optie voor de lekkerste koffie gewoon een porselein koffiekopje. “Over die smaak valt niet te tisten.” Maar ze geeft aan collega’s te hebben die daar anders over denken. “Die vinden koffie uit een wegwerpbeker de lekkerste koffie.” Juist voor de mensen die graag koffie drinken uit een plastic wegwerpbeker zal koffiedrinken er mogelijk heel anders uit gaan zien.

Aanpassingen

Het is een grote klus om alles zo aan te passen dat plastic bekers niet meer nodig zijn en de alternatieve bekers gebruikt kunnen worden. De bedrijven die nog koffieautomaten met plastic bekers hebben, moeten op den duur een nieuw apparaat kopen waar alleen volledig papieren bekers in kunnen, of ze moeten een nieuw apparaat aanschaffen.

Een andere optie volgens Ter Veld is dat bedrijven ook volledig kunnen overgaan op mokken of porseleinen koffiekoppen. Nog een andere optie zou zijn om de plastic wegwerpbekers te vervangen voor herbruikbare plastic bekers. Deze herbruikbare plastic bekers worden op take-away locaties op bijvoorbeeld het station al wel gebruikt.

Het gaat de bedrijven in alle gevallen geld kosten om de aanpassingen te doen. Daarbij komen ook andere zaken kijken bij alle aanpassingen als bedrijven overgaan op mokken of plastic herbruikbare bekers. Die moeten namelijk worden afgewassen. Als er in een keer zoveel meer bedrijven medewerkers hun beker laten afwassen of in de vaatwasser laten zetten, dan moeten ze rekening houden met meer waterverbruik, meer energieverbruik en meer watervervuiling. Nu meldt Ter Veld dat het wel zo is dat er tegenwoordig meer duurzame afwasmachines zijn die minder water verbruiken. Ook zijn er duurzame vaatwasser blokjes die helemaal oplossen.

Bedrijven die voor een koffieautomaat met papieren of kartonnen bekers kiezen, zullen er rekening mee moeten houden dat ze het papieren afval goed scheiden. Mocht een bedrijf de papieren bekers toch te duur vinden en medewerkers uit een mok of herbruikbare plastic beker laten drinken, dan kunnen medewerkers eventueel ook zelf hun beker of mok afwassen.

Of dat logistiek ook haalbaar is, moet volgens Ter Veld bekeken worden per bedrijf. Als een bedrijf te groot is zouden er bijvoorbeeld zomaar rijen kunnen ontstaan om de afwas te doen en dan is een vaatwasser wellicht een betere oplossing. Bij kleinere bedrijven met bijvoorbeeld maar dertig medewerkers zou zelf afwassen wellicht een oplossing kunnen zijn.

2023

Hoe koffiedrinken er in 2023 precies uit gaat zien op kantoor zonder plastic bekers is dus nog niet helemaal duidelijk, ondanks dat er al genoeg alternatieven zijn of ontwikkeld worden. Omdat er zoveel mogelijkheden zijn, is het per bedrijf afhankelijk waar ze voor kiezen. Daarbij komt ook dat sommige bedrijven meer kunnen investeren in duurzamer koffiedrinken dan andere bedrijven.

Wat bedrijven nu al wel alvast kunnen doen om de overgang naar plasticvrij koffiedrinken in 2023 soepel te laten verlopen, is om naast de huidige plastic wegwerpbekers alvast starten met bijvoorbeeld take-away bekers of investeren in papieren bekers zodat het verloop naar het ‘nieuwe koffiedrinken’ geleidelijk aan verloopt.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *