Studeren, werken en wonen in Tilburg is iets wat ik nu al een tijdje doe. Het bevalt me goed. Er zijn ontzettend veel dingen die ik leuk vind. Van sport tot fotografie en van muziek tot geschiedenis. Er valt zoveel (nieuws) te ontdekken!

Wie ben ik?

Ik ben Sanne en ik ben vierdejaarsstudent journalistiek aan de Fontys hogeschool in Tilburg. Om even een korte introductie te geven wie ik ben zijn hier een aantal dingen die ik naast mijn studie heel erg leuk vind om te doen: muziek maken en songwriting, schrijven, langebaanschaatsen, wielrennen, scouting, fotograferen, etc. Kortom, een heleboel dingen interesseren mij. Maar wat nou als je met al deze dingen nou net een stap verder gaat en er gave producties over kunt maken? Dan kun je er naar mijn idee nog veel meer uithalen.

Nu hoor ik je bijna al denken: een vierdejaarsstudent? Waar zijn je afstudeerproducties op je website? Dat klopt. Ik heb door de coronacrisis stage-uitval gehad en heb toen een halfjaar thuis gezeten. Een pittige tijd, want ik viel ineens in een gat. Ik heb in die tijd niet stilgezeten en ben gaan uitzoeken wat ik leuk vind binnen de journalistiek. Ik ben in het diepe gesprongen en ben gaan freelancen bij een startup. Ik ben ook aan de slag gegaan op een communicatieafdeling als junior bedrijfsjournalist/stagiair als een soort extra stage om meer te ontdekken op het gebied van de bedrijfsjournalistiek. Dat leek me altijd al interessant. In die periode heb ik ook mijn eigen freelance-onderneming opgezet, Sanne van der List – Media. De ondernemer in mij werd wakker en daarmee wilde ik iets doen. Bedrijfsjournalistiek en ondernemen is in mijn ogen een hele goede combinatie.

Wat doe ik nu?

Ik heb tijdens mijn studie in mijn tweede jaar ontdekt dat ik het maken van audioproducties ook heel erg gaaf vind om te doen, naast mijn interesse in schrijven en de bedrijfsjournalistiek. Daar wilde ik me ook verder in ontwikkelen naast bedrijfsjournalistiek. Ik heb in mijn derde jaar eerst een halfjaar de minor ‘corporate journalism’ gevolgd om meer te leren over bedrijfsjournalistiek, bladen maken, werken voor een doelgroep, ondernemen en bedrijfscommunicatie. Daarnaast heb ik in mijn derde jaar vier maanden stage gelopen bij Bron, het onafhankelijk nieuwsmedium van Fontys. Daar heb ik me zowel als schrijvend journalist, maar ook als bedrijfsjournalist ontwikkeld. Ik heb veel geleerd over het schrijven voor een specifieke doelgroep en hoe je als onafhankelijke journalist binnen een grote organisatie kunt opereren.

Ik heb ook een paar maanden op de marketing/communicatieafdeling van zorgbedrijf Abena gewerkt. Ik vond dat heel liefdevol en leuk werk. Wel heb ik gemerkt dat dit werk niet is wat ik na mijn studie wil blijven doen. Ik miste ontzettend de journalistiek diepgang in mijn werk. Ik schreef vooral informatieve blogs voor op de website, maar die zijn allemaal gebaseerd op slechts schriftelijke research. Ook hebben die blogs geen journalistieke inhoud en weinig diepgang, maar is het echt bedoeld als communicatiemiddel. Toch was het werk wel leerzaam, omdat ik wel binnen een bedrijf leerde werken, leerde te werken in een team, zelfstandig leerde zijn en ook de communicatiekant leerde kennen. Ik werk ook nog als freelancer binnen mijn onderneming voor het vakblad ‘facilitair journaal’ (uitgever HolaPress Communicatie). Dat is wel écht bedrijfsjournalistiek. Ik schrijf daar journalistieke artikelen voor een vakblad met daarin schriftelijke research en gesproken bronnen. Het zijn artikelen met diepgang.

Journalistiek profiel

Ik wil mezelf verder ontwikkelen als onafhankelijk journalist. Mijn voorkeursmedia zijn allerlei soorten geschreven media en audio. Ik hou qua vorm ontzettend veel van crossmediaal, samengestelde producties, of gewoon een longread met veel diepgang erin en met een persoonlijke touch in het verhaal. Daarmee bedoel ik iets persoonlijks van de gesproken bronnen of gewoon een verhaal over iemand. Iedereen heeft namelijk een verhaal. Daarnaast vind ik het heel leuk om te schrijven voor bijvoorbeeld vakbladen of websites van een bedrijf. Ik heb mijn vakken van R&P gekozen op basis van mijn interesses, wat ik wil leren en waar ik blij van word. Ik heb de volgende vakken gekozen:
– Longreads
– Audio
– Experimentele vormen
(ExVo)

Longreads

‘Ik wil beter worden in het schrijven van verhalen en langere verhalen met meer diepgang schrijven’. Met dit uitgangspunt koos ik voor het vak longreads. Na zoveel korte verhalen schrijven tijdens de opleiding, wilde ik langere verhalen leren schrijven. Zeker met het oog op dat ik iets met bedrijfsjournalistiek wil gaan doen. In vakbladen of tijdschriften staan vaak ook langere verhalen met diepgang. Ik vind schrijven zelf ook een medium dat goed bij mij past. Ik doe het veel en graag en ik kan het steeds beter.

Ik wilde tijdens longreads maatschappelijke onderwerpen aanhalen waarover je ‘liever niet praat’. Tijdens mijn opleiding heb ik me nog niet eerder bezig gehouden met dit soort onderwerpen ondanks dat ik wel een grote interesse heb in dit soort verhalen.. Daarom leek het mij een goed idee om me tijdens dit project met zulke verhalen bezig te zijn.

Audio

In mijn tweede jaar kwam ik erachter dat ik gevoel heb voor het maken van audio reportages. Ik begon daardoor audio steeds leuker te vinden. Veel mensen vroegen aan mij waarom ik niet weer voor een vak had gekozen met schrijven. Ik wilde niet alleen mijn schrijverskant ontwikkelen. Audio is een medium dat in de bedrijfsjournalistiek ook veel gebruikt wordt voor het maken van podcasts of in crossmediale producties. Daarnaast is het een ontzettend mooi medium waar je nog mooiere verhalen mee kunt vertellen. Ik wil in mijn toekomst mogelijk iets gaan doen met podcast maken binnen mijn onderneming. Ik ben zelf nog steeds vrij nieuw met het medium audio op alle vlakken, omdat ik me tijdens deze opleiding vooral bezig heb gehouden met schrijven. Het leek me daarom een slimme zet om audio te kiezen. Het leek me leuk en ik wilde écht met audio leren werken. Daar had ik voor mijn gevoel tijdens deze opleiding nog niet altijd goed de kans voor gehad. Omdat ik niet wist hoe bijvoorbeeld het maken van een podcast werkt en we daar nooit super veel les over hebben gehad, heb ik ook nooit eerder écht iets gedaan met audio behalve tijdens nieuwsredactie. Toen bleek dat ik er wel gevoel voor heb.

Tijdens audio mochten we werken aan een verhalende podcast. Ik heb gekozen voor het onderwerp ‘volwassenen die knuffelen met knuffels en dieren’. Het is een onderwerp dat is ontstaan vanuit mijn eigen nieuwsgierigheid. en het is een onderwerp waar liever niet over gesproken wordt. Ik kwam er als ervaringsdeskundige achter dat er een taboe heerst op volwassenen die knuffelen met knuffels. Ik heb dat onderzocht en heb het onderwerp breder doorgetrokken naar volwassenen die knuffelen met knuffels en dieren en daar een podcast over gemaakt.

Experimentele Vormen (ExVo)

Ten opzichte van mijn andere vakken is dit een wat opvallende keuze. Zelfs mijn SLB’er was verbaasd over deze keuze en mijn docenten van Longreads waren ook zeer verbaasd. Wat veel mensen niet direct weten is dat ik van mezelf ontzettend eigenzinnig en creatief ben en ik een hekel heb aan ‘binnen de lijntjes kleuren’. Ik doe naast mijn studie ontzettend veel om mijn creativiteit te ontwikkelen. Ik teken veel, ik maak muziek en ik schrijf zelf ontzettend veel liedjes en ik maak en bedenk van alles van allerlei soorten materialen. ik vind de huidige journalistiek en ook de opleiding journalistiek zo serieus en zo gekaderd. Je kunt in mijn ogen veel meer met journalistiek en omdat ik voor het eerst tijdens mijn opleiding iets kon doen met creativiteit en vrijheid, heb ik gekozen voor dit vak. In mijn ogen kun je namelijk op een creatieve manier verhalen vertellen die niet binnen de kaders passen.

Mijn essentiële waarden

Over alles dat binnen de journalistiek gebeurt heb ik mijn eigen mening en mijn eigen visie. Ik vind bronbescherming ontzettend belangrijk. Als ik mijn bronnen spreek, dan ga ik zorgvuldig, nauwkeurig en respectvol met die informatie om. Ik laat mijn bronnen in hun waarde en ik vind niet dat je zomaar alle informatie van en over die bron overal maar moet melden. Ik vind dat dat de vertrouwensband tussen jou en je bron schaadt en dat ook je verhaal daardoor van mindere kwaliteit gaat zijn. Ik heb bij Longreads en bij mijn podcast voor het eerst gewerkt met anonieme bronnen, omdat zij ontzettend goede redenen hadden om niet herkenbaar te zijn in het verhaal.

Twee andere waarden die ik ontzettend belangrijk vind zijn onafhankelijkheid en objectiviteit. Als jij niet onafhankelijk werkt als journalist, heb je meer kans op een ‘gekleurde’ productie die beïnvloed is door buitenstaanders. Ik vind soms wel dat je op een redactie soms beperkter bent in onafhankelijkheid, omdat je nog steeds aan de waarden van de redactie moet voldoen en je niet de volledige vrijheid hebt in wat je doet. Objectiviteit vind ik als journalist ook een belangrijke waarde, omdat je alleen met objectiviteit onafhankelijkheid kan bereiken in mijn ogen. Jouw mening als journalist doet er niet toe, het gaat om het verhaal dat je vertelt.

Nog een belangrijke waarde vind ik betrouwbaarheid in de kwaliteit van de journalist. Het is belangrijk om als journalist kwalitatief goede producties te maken waardoor je als journalist betrouwbaar word. Kwaliteit staat in je producties voorop. Ik wil zelf ook alleen maar kwalitatief goede producties maken en publiceren. Je bereikt die kwaliteit door vooraf goede schriftelijke research te doen, maar ook door zorgvuldig de juiste bronnen te kiezen. Soms is het de moeilijke keuze dat je een bron in een verhaal niet aan het woord laat, maar als dat jouw verhaal kwalitatief beter maakt, dan is dat de beste keuze.

Positionering op de markt

Ik heb mijn focus nog niet direct liggen op het vinden van heel veel klanten. Een diploma voor mijn hbo-journalistiek vind ik namelijk ook wel belangrijk. Op dit moment ben ik vooral bezig in mezelf zichtbaar maken voor mensen. Ik vind het belangrijk om met LinkedIN (en soms andere sociale media) bezig te zijn en producties te delen waar ik trots op ben. Dat levert mij lezers op. Ik vind het ook belangrijk om veel te schrijven en te maken voor verschillende bedrijven/organisaties. Daarnaast ben ik vooral bezig om te zorgen dat ik kwalitatief goede producties maak. Daarin ben ik mezelf nog heel erg aan het ontwikkelen, maar dat gaat steeds beter. Ik probeer eigenlijk op zoveel mogelijk plekken mijn naam te laten verschijnen bij producties die ik heb gemaakt, zodat mensen mij gaan onthouden op een positieve manier. Zo heeft HolaPress mij uiteindelijk kunnen vinden en hebben ze mij benaderd voor een freelanceklus bij facilitair journaal. Ik denk echt dat dat komt doordat ik producties deel waar ik echt trots op ben en waardoor ik dan toch via via nieuwe lezers bereik. Uiteindelijk is mijn ultieme droom mijn eigen (bedrijfs)journalistieke bureau waar ik goede producties voor opdrachtgevers produceer. Om dat te bereiken ben ik mezelf zichtbaarder aan het maken op de manier die ik net schreef en ben ik ontzettend bezig met mijn eigen betrouwbaarheid verbeteren.