Bron: Bibliothèques de Montréal

Yukigassen, ook wel sneeuwballen gooien, is een totaal onbekende sport in Nederland. Toch wordt het hier op een aantal plekken beoefend. Ondanks dat het hier vooral wordt gezien als een uitje, is er een poging gedaan tot het organiseren van een NK. Helaas was dat nog geen succes.

De uit Japan afkomstige sport wordt in Nederland nog niet gezien als een serieuze sport. Het wordt hier wel aangeboden als bedrijfsuitje door twee bedrijven die bedrijfsuitjes aanbieden, ‘Projump’ en ‘Mauri’. “Onbekend maakt onbemind”, vertelt Eric Herber, eigenaar van het bedrijf Projump. Luc Zweerts, medewerker van organisatie Mauri, vertelt dat zij de sport naar Nederland hebben gehaald. “Yukigassen betekent letterlijk sneeuwballen gooien”, vertelt Zweerts. Volgens hem is het in Japan een populaire sport waar grote, internationale competities in de sneeuw worden gespeeld.

Herber heeft twee keer geprobeerd om een NK yukigassen te organiseren, maar doordat het nog een onbekende sport is, zijn allebei de pogingen geen succes geworden. “Er was een gebrek aan communicatie vanuit mijn kant om het evenement te promoten. Ook is de sport nog niet bekend genoeg in Nederland.” Zweerts vertelt dat de sport in Nederland vooral als een bedrijfsevenement wordt gezien. “Bedrijven vinden het leuk, omdat het iets is wat vrijwel niemand ooit heeft gedaan.”

Droge sneeuwbal

Bij bedrijf Mauri kun je heel het jaar buiten yukigassen. Zij maken gebruik van ‘echte’ sneeuw. “Onze partner maakt zelf sneeuw zodat we niet afhankelijk hoeven te zijn van sneeuw die niet uit de lucht valt”, zegt Zweerts. Herber maakt voor zijn bedrijf gebruik van ‘droge’ sneeuwballen. Hij kwam op het idee voor een droge bal doordat hij met materiaal aan het spelen was dat hij in zijn handen had. De bal wordt voor 99% gemaakt van verfafval. Herber noemt het ook wel ‘upcycling’, een methode waarbij onbruikbare oude materialen worden omgetoverd tot een nieuw en waardevol product. Deze droge sneeuwbal wordt het hele jaar gebruikt om te yukigassen in een gymzaal.

Yukigassen is volgens Herber helemaal upcoming. “Dat het in de toekomst populairder wordt is geen hopen meer. Dat is een feit.” Daarom wil hij in november 2020 samen met studenten uit Zwolle een nieuwe poging doen om een NK te organiseren.

Hieronder word uitgelegd wat yukigassen precies is en hoe het werkt.

Loading...

Loading…

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *