Sanne van der List, 06-12-2019

Tilburg – Topschaatsers maken al volop gebruik van innovatieve ideeën van het innovatielab in Thialf. Daarentegen merken amateurschaatsers uit heel Nederland nog maar weinig van innovatie tijdens wedstrijden of trainingen. Sinds 2017 is het innovatielab in Thialf bezig met nieuwe ontwikkelingen wat betreft de digitalisatie van de schaatssport. Twee jaar later is er veel gebeurd omtrent die ontwikkelingen, maar niet voor de amateurschaatsers.

Sprint app
De amateurschaatsers in Nederland merken buiten ‘Sprint app’ nog niet zoveel van de digitalisatie van de schaatssport. Nadat deze app in 2017 op de markt is gebracht, is er niks nieuws meer bij gekomen. De juryleden van een wedstrijd staan aan het begin van het seizoen anno 2019 nog steeds met handklokkers op de ijsbaan en noteren alles met de hand.

De ‘Sprint app’ wordt twee jaar later nog wel gebruikt, ondanks dat dit tot nu toe de enige merkbare vorm van digitalisatie is bij amateurschaatsers. “Het is een schaatsapp om je eigen prestaties bij te houden. Er wordt gebruik gemaakt van een chip in de schaats die jouw rondetijden en jouw prestaties bijhoudt.” Aldus Carl Mureau, persvoorlichter van de KNSB. De app is 2 jaar later volgens Mureau door ongeveer 8500 schaatsers in Nederland gedownload. “Het leuke aan de app is dat je andere mensen kunt volgen en dat je elkaars tijden kunt zien. Je kunt een klassement bijhouden met de mensen die je volgt.” Zo zegt Mureau.

Ontwikkelingen fan-app
Er zijn volgens Mureau ontwikkelingen op het gebied van een fan-app. “We zijn bezig met een fan-app bouwen. Deze app houdt live rondetijden bij. Het is een wens om voortaan alles in een app bij te houden in plaats van op papier. Dat maakt sowieso de beleving voor het publiek en de fans beter.” Aldus Mureau.

Het enige probleem dat er volgens hem is, is geldtekort. “Om deze app af te maken en op de markt te brengen, is geld nodig.” Mureau vertelt dat ze nu nog bezig zijn met geld vinden voor dit project.

Innovatielab Thialf
Innovatielab Thialf is de organisatie die over innovatieve ideeën van de schaatssport gaat. Zij waren telefonisch niet bereikbaar voor commentaar. Mureau: “Innovatielab Thialf is vooral bedoeld om topschaatsers te helpen om nog effectiever te trainen en methodes toe te passen.” Ook vertelt hij dat Nederland bij de wereldtop hoort van het schaatsen. “We zijn er trots op dat we bij de wereldtop horen en dat willen we ook blijven.” Volgens hem is er daarom nu een samenwerking tussen innovatielab Thialf en de KNSB tot en met de Olympische Winterspelen van 2021: “Dit doen ze om nog meer geld te stoppen in innovatie. Ze zijn constant bezig met nieuwe ontwikkelingen om zo de topschaatsers nog sneller en effectiever te laten trainen.”

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de projecten van innovatielab Thialf ook betrekking gaan hebben op de amateurschaatssport. “Het ligt er afhankelijk van de kwaliteit en prijs aan hoe lang het gaat duren om ontwikkelingen aantrekkelijk te maken voor de amateurschaatssport,” zegt Mureau. Volgens hem is het ook zo dat het meespeelt om wat voor soort ontwikkeling het gaat. “Als het gaat om een specifiek paar schaatsen dat de schaatser beter laat presteren zodat hij toch die duizendste seconde sneller is, dan is dat duur. Zo’n specifiek paar schaatsen moet gemaakt worden bij de bekende Viking-fabriek. Bovendien is het niet aantrekkelijk voor amateurschaatsers.”

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *